A snowboard project by Vladimir Pavlov

10 съвета за бягство от лавина - статия за Whiteroom 20.12.2015г.
Публикуванo в whiteroom.bg.

Лавинната безопасност става все по-популярна тема, особено с настъпването на всеки нов сезон. Това е така, защото вече много хора се насочват извън маркираните и безопасни терени в планината, което общо взето е позитивна тенденция, но за жалост, инцидентите също зачестяват. В морето от информация относно лавините, надявам се няма да досадя, ако дам и своя скромен принос по въпроса.

В тази кратка статия изхождам от убеждението ми, че всеки уважаващ живота си бордист, скиор или планинар е направил нужното усилие да се запознае с основните принципи на лавината, как и при какви условия се създава опасност от нея, как да действа, ако попадне в нея, а също така и разполага със съвременна екипировка за лавинна безопасност и знае как да я ползва при нужда. В следващите редове нямам намерение и претенции да разяснявам всичко това, тъй като темата е много обширна, а в същото време е надлежно описана и обяснена от множество източници, включително и на български език (напр. „Лавинна Безопасност – Наръчник за скиори и сноубордисти” на БАССЕС, в техните Лавинни Серии или пък в по-кратък вариант – брошурата „Лавинна Безопасност”, за която спомага Free Mountains Association ).

В повечето откриваеми данни относно лавинната безопасност най-често се засяга темата за това как да оценяваме лавинната обстановка, какво да правим, за да не предизвикаме лавина, а също така и как да действаме, ако се озовем в или под лавина – информация, която трябва да се знае наизуст. На малко места обаче се докосва темата за това, как да предвидим и планираме бягство от лавина и реално да го осъществим. Бих желал да споделя с всички вас някои мои лични съвети и практики по този въпрос, а и не само, до някои от които съм стигнал чрез дългогодишния си опит във freeride-a и които смятам, че са ми спасявали живота не веднъж. В същото време тези заръки са лесни за запомняне и изпълнение и ще се радвам, ако успеете да ги усвоите и внедрите в навиците ви преди и по време на тези епични дни, когато човек често губи здравия си разум, всички знаем защо 🙂

Смятайки за даденост, че вие знаете теорията добре и сте екипирани, както трябва, ето и моите скромни 10 съвета (5+5):

  1. Лавинната опасност е винаги налице – Колкото и да знаете, колкото и да планирате и дори да сте спазили всички препоръки и да сте взели под внимание всички метеорологични и снежни условия, които сочат, че няма проблем, в дивата планина вие винаги трябва да се движите с ясното съзнание, че лавина е възможна във всеки един момент на всеки един склон – само така ще можете да сте нащрек и подготвени за всяка една ситуация. Не подценявайте планината и не надценявайте себе си! Във всяко едно спускане, вие трябва да виждате лавина и да сте готови за нея, ако тя наистина тръгне. Дори само веднъж да ви се случи и да си спасите живота, то ще е, защото сте имали късмет и/или план, но по-скоро второто.

 

  1. Разгледайте вашата бъдеща линия и набележете точки за бягство – Това е изключително важен момент за мен. Да кажем, че стоите на върха, точно преди да се спуснете – тук трябва да прецените, кои са критичните точки на склона (т.е. откъдето би тръгнала лавина), колко голяма и бърза би могла да бъде евентуалната лавина и къде бихте се „покрили”, за да останете невредими – например на някое било или възвишение, под някоя скала и пр. Тези точки могат да се ползват и за изчакване на останалите от групата. Ако не вземете под внимание този съвет, може да се наложи да правите всичко това, докато карате, а тогава времето ви ще е кратко, паниката ще е голяма, а вероятният изход от цялата ситуация – катастрофален.

 

  1. Критичните точки се преминават на пълна газ – Влезнете ли веднъж в склона, единствено високата скорост може да ви измъкне от лавина, така че е много важно да преминете предварително определените критични точки с висока скорост и даже на пълен шус. По този начин ще прекарате минимално време върху тези точки, съответно ще упражните и минимален натиск върху тях. В същото време, ако тръгне лавина, вие вече ще сте „едни гърди напред” и ще можете да се насочите към предварително установените точки за бягство. Всеки по-рязък завой там, може да означава лавина, да не говорим за свличане или падане. Тук определено се изискват умения и опит и ако не се чувствате подготвени за дадено място, не предприемайте спускането и си изберете нещо по силите ви.

 

  1. Един поглед назад – Нещо, което изключително малко райдъри правят, но което може да ви спаси живота е хвърлянето на един бърз поглед назад към склона, докато карате. Аз винаги правя това веднага, след като премина съответната критична точка на склона, за да проверя дали не съм задействал лавина. Лавините твърде често тръгват, след като сме преминали в по-долна част на склона и ако не погледнем назад, няма как да разберем дали вече не ни гонят или ако разберем, най-вероятно ще е твърде късно. Затова, с един мимолетен поглед назад в движение, можем да видим какво се случва и да забележим лавината, докато е още бавна и малка – по този начин ще имаме пълните шансове да я изпреварим и да се насочим към предопределените места за бягство. Това обръщане назад може да се повтори неколкократно в зависимост от терена. Важно е да се отбележи, че това действие е по-лесно за сноубордистите, защото те стоят sideways и макар и да изглежда противоестествено, не влияе на качеството на каране, когато свикнете с него. На този етап можете да се разберете и с вашите приятели, които ви чакат на старта да ви дадат предупредителен сигнал със свирка или вик, ако тръгне лавина.

 

  1. Не отваряйте Airbag раницата си предварително – Ако сте екипирани с каквато и да е раница с Airbag, не се подавайте на паниката и не дърпайте спусъка, докато все още имате шанса да избягате от падащата лавина. В противен случай, ще изгубите баланса и аеродинамиката си, което ще се отрази директно на карането ви и е сигурно, че ще намалите шансовете си за достигане на безопасната точка, а така, вместо да ви измъкне от лавина, раницата ще ви вкара в нея. Въздушната възглавница се задейства, чак когато попаднете в лавината и нямате шанс да карате повече.

За да можете да се възползвате от горните съвети и да се справите ефективно в критична ситуация и с лавина, запомнете:

  1. Следете планината – Това, че няма достатъчно сняг или скоро няма да ходите да карате, не означава, че не трябва да знаете какво се случва горе. Ако искате да карате freeride трябва постоянно да следите условията в планините – от началото до края на сезона. Използвайте всякакви средства – прогнози, бюлетини, лекции, лавинни тестове, наблюдение и пр.

 

  1. Бъдете във форма и концентрирани – Давам този съвет, защото твърде често виждам неадекватни хора в планината. Ако не се чувствате ОК, ако сте имали тежка вечер, ако пушите разни неща, ако искате да си слушате музика, докато карате, ако имате някакъв физически или психически проблем, по-добре си стойте в комфортната зона.
  1. Карайте с хора, които са в час – В противен случай, макар и добри приятели, неподготвените райдъри могат да застрашат живота ви или най-малкото, да провалят цялото каране.

  1. Уверете се, че екипировката ви е безупречна – Това важи за всичко, от дъската/ските до маската, а също и за цялото ви оборудване за лавинна безопасност. Един елементарен проблем може да ви коства много.
  1. Без излишни рискове – не надхвърляйте възможностите си и не подражавайте на никой. Всички филмови звезди са професионалисти, които разполагат с хеликоптери, шейни, медицински екипи и пр., а вие – НЕ.

Извънпистовото каране е екстремно занимание и макар и да спазвате всички писани и неписани правила, включително горните, сигурността ви никога няма да бъде гарантирана на 100%. Дори и най-добрите попадат в проблемни ситуации и лавини, но когато са подготвени за тях, шансовете им се увеличават значително. Надявам се горните съвети да ви бъдат полезни и ще бъда наистина щастлив, ако успея да помогна дори и на един човек с тях.

С пожелание за много сняг и незабравими моменти в планината,

Владимир Павлов

20.12.2015г.

Other Writings